Wethouder Alwin te Rietstap (Economie, CU) maakte na zijn aantreden (2022) zijn plannen bekend voor -oa.- het ondernemingsbeleid. Hij deelde mee, dat hij daartoe ondernemers ging vragen welk beleid ze van hun gemeente verwachtten. Onlangs verzorgde Solange Walop, directeur van het door de gemeente ingeschakelde bureau SCC, een presentatie over de uitkomsten van de Hardenbergse ‘ondernemerspeiling’, gehouden in 2023; daarover hierna meer.
Dat Hardenberg, een regionale ‘hotspot’ met een jarenlang aanhoudende bevolkingsgroei, de relatie met het bedrijfsleven belangrijk vindt hoeft geen betoog; gemeenten kunnen uiteindelijk niet zonder lokale ondernemers en omgekeerd. Het bedrijfsleven zorgt voor levendigheid in straten en pleinen, maakt vernieuwing mogelijk in zorg en onderwijs, sport en cultuur doen mee en zolang alles goed blijft gaan zijn overheid en bedrijfsleven elkaar welgezind. Soms echter doen zich problemen voor, met de journalistiek als instantie die benoemt en iets op de agenda weet te krijgen. Denk aan Chemours in Dordrecht; het bedrijf kreeg – op 15 juni en niet voor het eerst- te maken met een protestmars tegen de in de volkstuinen aangetroffen PFAS. Zowel voor de lozingen als voor de protestmars had de gemeente vergunning verleend. Het voorval illustreert -met vele andere- waarom overheid en bedrijfsleven er goed aan doen elkaar regelmatig open en kritisch te peilen over ideeën en kritiek; niet alleen voor vandaag maar liefst voor morgen. Wethouder Te Rietstap van Hardenberg: “door de ondernemers te vragen wat ze van ons verwachten stellen we ons als gemeente kwetsbaar op”. Waaraan hij toevoegde: “en daar zie ik naar uit”.
Wat brachten de Hardenbergse ondernemers in de peiling van 2023 naar voren? Het valt op, dat ondernemers en gemeente elkaar matig kennen. De gemeente neemt bijvoorbeeld deel in ‘Teamwerk’, van werkgeversservicepunt Zwolle, gericht op arbeidsbemiddeling; driekwart van de respondenten kende het niet en een derde vond niet dat de gemeente de partij was om voor hen arbeidsbemiddeling te bevorderen. Een draagvlak voor wèl mogelijke activiteiten is duurzaamheid, voor ondernemers en de gemeente uiteraard een gemeenschappelijk belang. Van de ondervraagde ondernemers heeft de meerderheid kennis genomen van gemeentelijke programma’s en subsidies. De opgegeven reden om deel te nemen, door isolatie, LED verlichting, meer groen of stoppen met gas is, behalve uit morele overweging, eigen kostenbesparing. Het is duidelijk dat beide ‘werelden’ elkaar kunnen versterken maar dat de ondernemerspeiling vraagt om gericht vervolg.
De wethouder kondigde dat direct ook aan: op 3 juli vindt een vervolg over het ondernemersklimaat plaats en er komt -gezien de specifieke wensen- afzonderlijk overleg met de agrarische sector. De sfeer waarin de conclusies werden ontvangen was over het algemeen positief; er sprak wederzijds vertrouwen uit, waarmee Hardenberg een basis voor beleid heeft.
Auteur: Cor de Feyter